Thai – styl hamburger
Składniki
- 1 szt łodyga trawy cytrynowej
- 1 szt świeże czerwone chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 szt dymki
- 200 g pieczarek
- 400 g chudego mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka rybnego sosu Thai
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- szczypt sól, pieprz
- garści mąki prznnej na panierkę
- olej słonecznikowy do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- 4 szt sezamowe bułeczki hamburger
- kilka liście sałaty pekinki
Przygotowanie:
Krok 1
Trawę cytrynową, chiili, czosnek i dymkę zmiksować blenderem na gładką pastę. Połączyć z drobno posiekanymi pieczarkami.
Krok 2
Dodać mięso wieprzowe, sos rybny i kolendrę. Przyprawić dobrze solą i pieprzem, a następnie podzielić się na 4 równe porcje. Uformować płaskie kotlety obtaczać w mące.
Krok 3
Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj hamburgery i smażyć przez 6-8 minut, aż się zrumienią.
Krok 4
W międzyczasie, wymieszać majonez z sokiem z limonki w małej misce. Rozprowadzić go na rozkrojone w pół bułki, a następnie posmarować majonezem. Dodać rozdrobnione liście pekinki, na góre gotowego hamburgera i złożyć kanapkę. Podawać gorące natychmiast po przygotowaniu.