Wielkanocna szynka po staropolsku
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego z szynki
- 2 L woda przegotowana zimna
- 5 szt ziela angielskiego
- 2 szt liści laurowych
- 7 ząbków czosnku
- 4 łyżki soli peklowwej
- 2 łyżki przyprawy staropolskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować marynatę:
do zimnej wody dodać ziele, liście, czosnek, sól i dokładnie wymieszać, aż sól się rozpuści.
Mięso oczyścić, umyć i włożyć do zalewy na 3-4 dni (!)
Przechowywać pod przykryciem w zimnym miejscu. Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć przyprawą, odstawić na godzinę do lodówki.
Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie zamknąć.
Piec w 190 st około 1 godziny. Po upieczeniu zostawić na pół godziny w rękawie, a następnie wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.