Warstwowy koktajl bananowo malinowy. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki
- 400 ml Wiejskie bez laktozy ,,Piątnica”
- 200 ml Śmietanka 30% „Piątnica”
- 3 szt dojrzałe banany
- 3-4 szt kostki lodu
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 1 szt żółtko jajka (sparzone)
- 500 g maliny świerze
- 100 ml woda mineralna
- 3-4 szt kostki lodu
- 1 łyżeczka miód
- 3 czekolada gorzka (kostki )
Przygotowanie:
Krok 1
Banany, mleko, kostki lodu, cukier waniliowy i żółtko dokładnie zmiksować. Koktajl wlewamy do połowy wąskich szklanek.
Krok 2
Następnie należy zmiksować maliny z wodą, lodem i miodem. Wlewać powoli - po łyżce na warstwę bananową tak, aby się nie połączyły.
Krok 3
Podawać z bitą śmietaną, przyrządzoną ze śmietanki 30%. Koktajl posypać tartą czekoladą.
Krok 4
Smacznego!