Lody bakaliowe
Składniki
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 szt jajko
- 2 szt żółtek
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżka migdałów Bakalland
- 1 łyżka orzechów włoskich Bakalland
- 3 szt suszonych moreli Bakalland
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka startej czekolady deserowej
- 10 g posiekanych rodzynek Bakalland
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej Bakalland
Przygotowanie:
Krok 1
Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita.
Krok 2
Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną.
Krok 3
Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody.
Krok 4
Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin.
Krok 5
Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.