Sandwich lodowy z marcepanu na bazie crème diplomat

Dodany przez: patiserka (więcej moich przepisów)

Sandwicze lodowe zachwycają swoją oryginalnością i formą podania. Lody umieszczone pomiędzy dwoma ciasteczkami to prawdziwy hit wśród mrożonych deserów. Możesz konsumować je kiedy chcesz i jak chcesz, bez stolika i talerzyka.
Obejrzane: 599
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 50 g cukru muscovado
  • 50 g cukru pudru
  • 165 g masła
  • 35 g callebaut Pecan (pasta z orzechów pekan)
  • 5 g esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 220 g mąki pszennej
  • 35 g krokantu pistacjowego
  • 60 g żółtek
  • 60 g cukru
  • 15 g mąki pszennej 500
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 5 g esencji waniliowej
  • 250 g mleka 3,2%
  • 70 g marcepanu
  • 150 g śmietany 36% tłuszczu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie ciasteczek

50 g Cukru muscovado
50 g Cukru pudru
165 g Masła
35 g Callebaut Pecan 5 g Esencji waniliowej 1 szt Jajko
220 g Mąki pszennej
35 g Krokantu pistacjowego

Do misy miksera wsyp 50 g cukru muscovado i 50 g cukru pudru. Dodaj 165 g masła i utrzyj tablerówką (płaskim mieszadłem). Do utartego cukru z masłem dodaj 35 g pasty z prażonych orzechów pekanowych – Callebaut Pecan, 5 g esencji waniliowej i całe jajko. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.

Do masy dodaj 220 g mąki pszennej i 35 g krokantu pistacjowego. Wszystkie składniki wymieszaj do otrzymania jednolitego ciasta. Wstaw ciasto do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na porcje ważące około 25 g każda, zrób z nich kulki i równomiernie rozpłaszcz na kółka o średnicy około 7 cm. Ciastka piecz przez 12 minut.

Po upieczeniu zostaw na kratce do schłodzenia.

Krok 2

Przygotowanie Crème Pâtissière

60 g Żółtka
60 g Cukru
15 g Mąki pszennej 500
15 g Skrobi kukurydzianej
5 g Esencji waniliowej 250 g Mleka 3,2%

W misce zmieszaj 60 g żółtka, 60 g cukru, 15 g mąki pszennej, 15 g skrobi kukurydzianej i 4-5 g esencji waniliowej. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstej pasty w intensywnie żółtym kolorze.

W rondelku zagotuj 250 g mleka. Pastę w misce zalej częścią gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę mleka i wymieszaj aż do otrzymania jednolitego płynu. Mleko z pastą przelej ponownie do rondelka, wymieszaj i zagotuj do bąblowania. Podczas gotowania płyn zgęstnieje i będzie miał konsystencję gęstego budyniu.

Krem zdejmij z ognia, przelej do miski.

Krok 3

Przygotowanie Crème Diplomat

200 g Crème Pâtissière
70 g Marcepanu
150 g Śmietany 36% tłuszczu

W misce przygotuj 200 g Crème Pâtissière, dodaj 70 g marcepanu w kawałkach. Krem budyniowy z marcepanem zblenduj na gładką masę.

W misie miksera ubij 150 g śmietany na półsztywno. Krople spadające z mieszadła muszą zostawać na powierzchni piany.

Do masy marcepanowej dodaj część ubitej śmietany, wymieszaj i dodaj pozostałą część śmietany. Delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników, aż krem będzie gładki. Przełóż krem do worka cukierniczego i chłodź w lodówce około 30 minut, aż stężeje.

Krok 4

Składanie lodów i dekoracja.

Do formy na lody sandwich włóż na dno ciastka. Na ciastka wyszprycuj schłodzony krem aż do wypełnienia całej formy. Krem przykryj delikatnie drugim ciastkiem. Formę schowaj do zamrażarki na 6 godzin. Po tym czasie lody będą dostatecznie schłodzone. W kuchence mikrofalowej upłynnij niewielką ilość ulubionej czekolady i przygotuj posypkę. Zamocz loda w płynnej czekoladzie i obsyp posypką zanim czekolada stężeje. Tak przygotowane lody można wstawić do ekspozytora.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×