Jesienna sałatka z dynią- na ciepło i zimno

Dodany przez: Netka (więcej moich przepisów)

Jesień to czas kolorów, ciepły pomarańcz, brąz, słoneczne jeszcze złoto. Smaki jesieni zamknięte w kolorach potrafią rozgrzać naszą duszę i zmysły. Kolor może smakować wspaniale! Dziś polecam sałatkę na ciepło bądź na zimno z wszech obecną pomarańczową dynią, pysznym makaronem, chrupiącym polskim boczkiem, słodyczą złocistego leśnego miodu i garścią świeżej rukoli. Kiedy oczom duszy się podoba to musi być pyszne! I tak jest, ta sałatka wspaniale wygląda i tak samo pysznie smakuje. Polecam, wypróbujcie. Na zdrowie!
Obejrzane: 5100
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:
682,9kcal
kalorie
103,1g
węglowodany
14,3g
białko
26,4g
tłuszcze
6,6g
błonnik
14,9mg
cholesterol
47,5mg
magnez
108,5mg
wapń
3,2mg
żelazo

Składniki

  • 2 szklanki pokrojonej, świeżej dyni pomarańczowej
  • 1 opakowanie świeżej rukoli
  • 4 szklanki kolorowego makaronu świderki bądź kokardki
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • 0.5 szklanki rodzynek
  • 1 łyżka miodu najlepiej leśnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • sól do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Garść rodzynek zalać gorąca wodą, odstawić na ok. 15 min a następnie odcedzić. Na gorący olej (ok. 3 łyżki) wrzucić dynię obtoczoną w pszennej mące. Przesmażyć do lekkiej miękkości dyni, która nie może być bardzo miękka aby nie rozsypała się w sałatce. Na gorącą patelnię wsypać następnie pokrojony boczek i bardzo go zrumienić, powinien być chrupiący. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Połączyć ciepły makaron, dynię, boczek i rodzynki. Rukolę (2 garście) porwać na mniejsze kawałki, dodać do sałatki. Przygotować dresing: miód zalać dwoma łyżkami dość ciepłej wody (nie gorącej!), połączyć z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i polać ciepłą sałatkę. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem, najlepiej grubo zmielonym.

Krok 2

Sałatkę można podawać ciepłą jak i na zimno.
Smaki i kolory jesieni połączone w jednym daniu.
Gorąco polecam…..jest pysznie!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×