Lane kluski
Składniki
- 2 jajka
- 8 łyżek mąki pszennej
- woda
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski dodaj jajko i połowę mąki i energicznie łyżką mieszać, żeby dostało się dużo powietrza do ciasta, dodać wodę, mieszać, dodać jajko i mąkę i znów mieszać napowietrzając. W razie potrzeby dodać więcej mąki i wody. Konsystencja ma być w miarę gładka - tylko na tyle żeby nie było pęcherzyków z mąką; gęsta podobnie jak ciasto ucierane lub gofrowe.
Krok 2
W dużym garnku zagotuj wodę, posól.
Przechylając miskę nad garnkiem łyżką oddzielaj ciasto i wrzucaj zawartość łyżki prosto do gotującej się wody. Jak łyżka będzie metalowa i nagrzana to ciasto mniej będzie się kleiło do niej.
Uwaga! kluseczki znacznie się rozrastają!
Gotuj 3-4 minuty po tym jak kluseczki wypłyną.
Wylej na durszlak. Smacznego!!