Łazankowe piramidki
Składniki
- 25 dkg makaron łazanki
- 0.5 kg kapusty kiszonej z marchewką
- 35 dkg suszonych grzybów-borowiki, maślaki
- 2 szt biała cebula
- olej do smażenia
- soli
- pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić.
Krok 2
Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości.Ostudzoną odcisnąć. Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę. Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju,dodać ugotowane i pokrojone grzyby oraz kapustę,doprawić do smaku solą pieprzem oraz szczyptą majeranku,dusić około 10 minut pod przykryciem.
Krok 3
Okrągłe kamionkowe kokilki natłuścić lekko olejem układać warstwowo makaron i farsz formując piramidki,wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzać gorące wykładać na talerze i podawać.