Pesto ze świeżej bazylii

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Pesto ze świeżej bazylii
Pesto ze świeżej bazylii - 15 min wystarczy i ta cudowna potrawa bedzię na Twoim stole. Pięknie pachnie, świetnie smakuje :) Umyte i osuszone liście świeżej bazylii przekładamy do wysokiego naczynia w którym bedziemy miksować wszystkie składniki. Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste śmiało można dodać więcej oliwy, nie zaszkodzi :). W zależnosci od preferencji pesto może być mniej lub bardziej rozdrobnione, ja lubię lekko wyczuwalne kawałki migdałów. Z tej ilości składników wychodzi ok 200 - 250 ml pesto. Jeśli lubicie makaron z dużą ilościa pesto to na 500g (4 porcje) będze go obficie. Jeśli doda się troszkę więcej oliwy i wystarczy nawet na 2 opakowania po 500g czyli ok 8 porcji, oczywiście ilość pesto nie będzie tak obfita jak przy pierwszej opcji. Smacznego :)
Obejrzane: 17218
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 1/2 kukba świeżych liści bazylii
  • 1/4 kubków startego parmezanu, opcjonalnie używam gran padano
  • 2 ząbki czosnku, raczej większe (ilość czosnku zależna od naszych preferencji)
  • 1/4 kubków blanszowanych migdałów (oryginalnie orzechów piniowych)
  • 1/4 kubków oliwy z oliwek (jeśli będzie za gęste można oliwy dodać nieco więcej)
  • szczypta soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Umyte i osuszone liście świeżej bazylii przekładamy do wysokiego naczynia w którym bedziemy miksować wszystkie składniki.

Krok 2

Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste śmiało można dodać więcej oliwy, nie zaszkodzi :).

Krok 3

W zależnosci od preferencji pesto może być mniej lub bardziej rozdrobnione, ja lubię lekko wyczuwalne kawałki migdałów.

Krok 4

Z tej ilości składników wychodzi ok 200 - 250 ml pesto. Jeśli lubicie makaron z dużą ilościa pesto to na 500g (4 porcje) będze go obficie.
Jeśli doda się troszkę więcej oliwy i wystarczy nawet na 2 opakowania po 500g czyli ok 8 porcji, oczywiście ilość pesto nie będzie tak obfita jak przy pierwszej opcji. Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×