Pikantne Penne Rigate Barilla All’Arrabbiata ze świeżym szpinakiem

Dodany przez: Pegasus (więcej moich przepisów)

Wielkimi krokami zbliża się nietypowe bo palące święto. Już 16 stycznia swój dzień mają… pikantne potrawy. W polskiej kuchni, raczej mało popularne, ale zwolennicy mogą dowoli przebierać w daniach z kuchni włoskiej, tajskiej czy meksykańskiej. Dlaczego tak piecze? To palące uczucie w przełyku, które pojawia się, gdy zjadamy pikantne potrawy bierze się z obecności kapsaicyny. Można znaleźć w papryczkach chilli, ziarenkach pieprzu, a także w popularnym w Europie czosnku. Kapsaicyna wspomaga metabolizm i przyśpiesza ten proces, w związku z czym jest wykorzystywana jako środek wspomagający odchudzanie. Co ciekawe, po ostre potrawy często sięgamy instynktownie, kiedy czujemy, że w naszym organizmie pojawiły się niechciane bakterie. Pikantne potrawy zatem jak najbardziej przysłużą się zdrowiu i rozgrzeją w trakcie styczniowych mrozów. Jest jeszcze jeden powód, dla którego ludzie chętnie sięgają po ostre przyprawy do dań – kapsaicyna stymuluje organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia. Do dzieła! Skoro tyle dobroci można znaleźć w niewielkiej czerwonej papryczce, nie pozostaje nic innego, jak przygotować rozgrzewające i mocne w smaku potrawy. Zanim jednak zabierzecie się za gotowanie, należy pamiętać, że kapsaicyny nie rozpuszcza się w wodzie. Aby ugasić pragnienie i pieczenie w przełyku, danie należy popić jogurtem, mlekiem albo sokiem pomidorowym.
Obejrzane: 68
Porcje: 2
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 400 g makaronu Penne Rigate Barilla
  • 1 szt ząbek czosnku
  • 1 szt ostra papryczka
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 80 g świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżka startego parmezan
  • 1 garść listków bazylii do dekoracji

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1. Makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

2. Umyte liście szpinaku, pokrój w paski i duś na patelni, aż liście się obkurczą.

Krok 3

3. Odsuń liście i na powstałej przestrzeni podsmaż pokrojony w kostkę ząbek czosnku z dodatkiem odrobiny oliwy.

Krok 4

4. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki, następnie pokrój ją w kosteczkę. Dodaj papryczkę do reszty warzyw i całość smaż razem przez chwilę.

Krok 5

5. Na patelnię wlej przecier, dopraw solą, wymieszaj i gotować przez 3 minuty. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około minutę.

Krok 6

6. Podawaj przystrojone listkami bazylii, posypane parmezanem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×