Ravioli

Dodany przez: katarzyna.kachel (więcej moich przepisów)

Ravioli z płynnym żółtkiem to ciekawy przepis na imponujące danie. Farsz zrobiony z sera  ricotta, parmezanu i podgrzybków rozpływa się w ustach. Ravioli  podawane z roztopionym masłem i listkami szałwii jest cudowne.  
Obejrzane: 939
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól

FARSZ

  • 250 g sera ricotta
  • 150 g podgrzybków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 60 g parmezanu
  • 4 żółtka
  • sól
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki masła
  • 12 listków szałwii
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jeśli używacie w sezonie grzybów świeżych - należy je oczyścić przed pokrojeniem. Mrożone zazwyczaj są dobrze oczyszczone wystarczy, więc wyjąć je odpowiednio wcześniej z zamrażalnika. Grzyby pokroić dość drobno. Czosnek obrać i drobno pokroić. W małym rondlu roztopić masło, dodać grzyby, oprószyć solą i podsmażać krótko (1-2 minuty), po czym dolać niewielką ilość wody (około 4 łyżki) i gotować na wolnym ogniu 10-12 minut - co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można dolać jeszcze odrobinę wody. Pod koniec gotowania dorzucić posiekany czosnek. Jeśli z końcem gotowania grzyby są zbyt mokre zwiększamy ogień i stale mieszając dokładnie odparowujemy. Gotowe grzyby odkładamy by ostygły.

Krok 2

Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do ricotty dodajemy starty parmezan, odrobinę soli, ostudzone grzyby i dokładnie mieszamy. Farsz wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Jeśli planujemy nakładać go na ciasto z pomocą rękawa cukierniczego to napełniamy go farszem przed włożeniem do lodówki i chłodzimy już w rękawie.

Krok 3

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać szczyptę soli. Na środku zrobić dołek, wbić jajka i zagarniając mąkę do masy jajecznej mieszać. Zagnieść ciasto (będzie to dość trudne, ponieważ ciasto wychodzi stosunkowo suche i twarde, ale nie zrażajcie się). Ciasto zagniatać, a później wyrabiać do momentu, kiedy powstanie prawie całkiem gładka i zwarta kula ciasta. Będzie to dość mozolny proces, który będzie wymagał sporo siły i cierpliwości. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na blacie kuchennym na minimum godzinę. Najlepiej jednak przygotować je kilka godzin wcześniej.

Krok 4

Przed rozpoczęciem wałkowania ciasta zagotować w szerokim garnku osoloną wodę.

Ciasto po odpoczynku trzeba rozwałkować na placek, z którego wytniemy 8 sporych kwadratów. Wałkiem będzie to dość duże wyzwanie, ale gwarantuję, że da się to zrobić. Sztuka w tym by nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki, tylko tyle ile jest to faktyczni niezbędne. Najlepiej jednak użyć maszynki do makaronu. Z gotowego, rozwałkowanego ciasta wykroić 8 kwadratów. Na czterech z nich zrobić gniazdko z nadzienia. Można nałożyć farsz szprycą, albo też po prostu nałożyć go łyżką i palcami zrobić wgłębienie na żółtko. Ostrożnie rozbijać jajka. Do miski odkładać białka, a nienaruszone żółtka układać w kolejnych gniazdkach z farszu. Ciasto tuż przy farszu nasmarować białkiem. Na każdym tak przygotowanym gniazdku kłaść wolny płat ciasta i dociskać brzegi ciasta do dolnego płatu tak by powstał ścisły pieróg. Radełkiem okroić nadmiar ciasta.

Krok 5

Kolejne pierogi brać na łopatkę kuchenną i delikatnie zsuwać do gotującej się wody. Gotować 4-5 minut, najlepiej pojedynczo. Gdy pierwszy pieróg się gotuje przygotować masło szałwiowe. W małym rondelku rozgrzać na małym ogniu masło (można dolać dodatkowo nieco oliwy). Na rozgrzany tłuszcz wrzucić listki szałwii i prażyć około minuty. Gotowe pierogi polewać masłem i dekorować uprażonymi listkami szałwii.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×