Ravioli z rukolą i botwinką

Dodany przez: poezja-smaku (więcej moich przepisów)

Przystawka lub bardzo lekki obiad - ravioli z zielonym, wiosennym farszem
Obejrzane: 1654
Porcje: 3
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 2 duże jajka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie)

Farsz

  • 100 g rukoli Fit&Easy
  • 100 g liści z młodych botwinek
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g ricotty
  • 30 g drobno startego parmezanu
  • 1 żółtko
  • 0.25 łyżeczki mielonej gałki
  • 1.5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę wsypujemy do malaksera. Wbijamy do niej umyte jajka, dodajemy sól i oliwę. Miksujemy pulsacyjnie, aż uzyskamy okruchy i dalej, aż zacznie powstawać jednolite ciasto (gdyby okruchy nie chciały się połączyć dodajemy trochę wody). Przekładamy na blat i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy folią i chowamy na 20 minut do lodówki, aby ciasto odpoczęło.

Krok 2

Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy bardzo drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku. Chwilkę podsmażamy i zdejmujemy z ognia. Rukolę i botwinkę zanurzamy na 30 sekund we wrzątku, przelewamy bardzo zimną wodą, dokładnie wyciskamy i drobno siekamy. Do ricotty dodajemy drobno starty parmezan, oraz przeprawy: gałkę, sól oraz pieprz. Dodajemy przesmażoną szalotkę z czosnkiem oraz posiekaną rukolę i botwinę. Mieszamy. Próbujemy czy farszu nie trzeba doprawić. Na końcu dodajemy żółtko i mieszamy ponownie.

Krok 3

Ciasto dzielimy na 4 części - każdą należy spłaszczyć, podsypać mąką i rozwałkować bardzo cienko - najlepiej w maszynce do makaronu (zaczynając od najgrubszych ustawień i przechodząc do najcieńszych). Płaty układamy na blacie podsypanym mąką. Odcinamy brzegi płatów, aby płaty były takiej samej wielkości. Na dwóch płatach ciasta rozkładamy po 1 łyżce farszu (starając się uformować go w okrągły kształt) w odstępach kilkucentymetrowych, zostawiając po bokach puste brzegi. Maczamy pędzelek w przegotowanej wodzie i smarujemy brzegi wokół farszu. Nakładamy drugi płat i palcami delikatnie uciskamy tak, aby pomiędzy farszem a ciastem nie było powietrza (inaczej mogą popękać). Pierścieniem lub szklanką wycinamy okrągłe pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3-4 minuty.

Krok 4

Ravioli układamy na talerzu i delikatnie posypujemy świeżo startym na małych oczkach parmezanem. Podajemy z kremem balsamicznym i prostą sałatką z rukoli (rukolę skrapiamy oliwą czosnkową i posypujemy solą).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×