spaghetti z szynką parmeńską i rukolą
Składniki
- 1 pęczek rukoli
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 porcja spaghetti
- 1 parmezan
Przygotowanie:
Krok 1
Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucamy makaron. W tym czasie na patelnię, na rozgrzaną oliwę (lejemy od serca) wrzucamy 5-6 plastrów szynki parmeńskiej. Kiedy się zrumieni dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek, kiedy się zeszkli dorzucamy garść rukoli, ale tylko na kilka sekund, tak by złapała jaskrawo zielony kolor. Przekładamy odcedzony makaron na patelnię z szynką, czosnkiem i rukolą, przesmażamy wszystko razem przez moment i podajemy. Można też na odcedzony makaron nałożyć zawartość z patelni. Dla smaku można również dodać papryczkę chilli.Kilka płatków parmezanu i gotowe. Opcja dla nocnych żarłoków: w napadzie głodu czyścimy patelnię bagietką. Pycha.
Krok 2
Na zdjęciu danie podane jest na złotym talerzu http://makutra.com/zastawa/160-talerz-linum-zloty.html
Do przygotowania użyłam miarki do spaghetti http://makutra.com/lopatki-lyzki-szczypce-i-miarki/907-miarka-do-spaghetti.html
i deski akacjowej http://makutra.com/krojenie-siekanie-struganie/909-deska-do-krojenia-akcjowa-duza.html