Nalewka śliwkowa

Dodany przez: Asia Odczaruj Gary (więcej moich przepisów)

Nalewka śliwkowa
Nalewka śliwkowa, "Staranna gospodyni z małym zachodem może sobie przygotować w domu doskonałe wódki, nalewki i likiery, których koszt będzie o połowę mniejszy od zagranicznych, a smakiem dorówna im w zupełności…” – tak pod koniec XIX wieku pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa, nazywana Pierwszą Damą kuchni warszawskiej. Lucyna Ćwierczakiewiczowa sposób na nalewkę śliwkową miała taki: „W gąsior z szerokim otworem nakłaść pełno dojrzałych zupełnie węgierek, nalać je spirytusem najlepszym, zatkać korkiem i zostawić w cieniu przez 4 do 6 tygodni, po tym przeciągu czasu zlać spirytus ze śliwek, wysączając długo i starannie gąsior, a w miejsce spirytusu wsypać na śliwki cukru miałkiego tyle, ile się tylko zmieści. Cukier będzie wyciągać ze śliwek spirytus w miarę rozpuszczania się, po 2 tygodniach najwyżej powinien się cukier zupełnie rozpuścić, wtedy zlać płyn i wymieszać z poprzednio zlanym spirytusem, przefiltrować przez szwedzką bibułę, zlać w butelki, zakorkować i zostawić przynajmniej na pół roku, a będzie wyborna i wystała śliwowica.”
Obejrzane: 426
Porcje: 20
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 0.5 L wódki
  • 0.25 L spirytusu
  • 1.5 kubka cukru brązowego
  • 1 laska wanilii

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki.

Krok 2

Przekładamy je do naczynia (lub słoja), zalewamy alkoholem, dodajemy laskę wanilii i odstawiamy na ok. miesiąc. Co jakiś czas mieszamy.

Krok 3

Po tym czasie alkohol zlewamy i odstawiamy.

Krok 4

Śliwki zasypujemy cukrem na ok. 2 tygodnie – mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.

Krok 5

Dokładnie odciskamy cały syrop. Łączymy go z wcześniej zlanym alkoholem i przelewamy do butelek. Możemy wszystko przefiltrować np. przez filtr do kawy.

Krok 6

Nalewkę odstawiamy na 3 miesiące do pół roku. Im dłużej tym lepiej, wiadomo…

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×