Hummus pomidorowy

Dodany przez: pink envelope (więcej moich przepisów)

Hummus pomidorowy
hummus pomidorowy, którego aromat rozchodzi się po całym domu. Fajny pomysł na smaczne danie! Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody. Gotować przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić czy ciecierzyca jest miękka (bierzemy jedno ziarenko ma ono z łatwością się rozgnieść nam w palcach) Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała - przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę. Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami.
Obejrzane: 2683
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 200 g ciecierzycy suchej
  • 2 łyżeczki sody
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml oliwy
  • sól do smaku
  • posiekana pietruszka do posypania
  • pieprz do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody. Gotować przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić czy ciecierzyca jest miękka (bierzemy jedno ziarenko ma ono z łatwością się rozgnieść nam w palcach)

Krok 2

Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała - przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę.

Krok 3

Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×