Kawior z bakłażanów
Składniki
- 3-4 bakłażany
- 0.75 szklanki oliwy
- 2 łyżki majonezu
- 1 pęczek natki pietruszki
- wg. uznania octu winnego (np 2 łyżki)
- wg.uznania soli i pieprzu /do smaku/
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażany upiec w piekarniku nagrzanym do tem. 200 stopni C.
Gdy skórka się przypali i ściemnieje,łatwo ją zdjąć mokrymi palcami. Miąższ siekamy drewnianym nożem /przy metalowym bakłażany ściemnieją i stracą barwę/.
Krok 2
Uzyskaną masę przekładamy do makutry i ucieramy drewniana łyżką do momentu uzyskania pulchnej masy.
Wtedy stopniowo dolewamy oliwę - ciągle ucierając.
Krok 3
Do powstałej masy wlewamy ocet winny /ok.1-2 łyżki/ sprawdzając smak, dodajemy sól i pieprz, a na koniec bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki /można to zrobić blenderem/ - wymieszać z masą i na koniec dodać majonez.
Jeszcze raz dokładnie wymieszać i schłodzić.
Krok 4
Gotowy kawior podawać w połówkach papryki lub w małych miseczkach.
Smacznego!