Mus z pieczonych buraków z orzechami włoskimi
Składniki
- 3 małe buraki
- 3 łyżki oliwy
- 2 małe ząbki czosnku
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 g orzechów włoskich
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (każdego osobno). Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Pieczemy buraki około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy buraki z piekarnika, studzimy, obieramy i kroimy na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie dodajemy sok z pomarańczy i cytryny. Mieszamy. Dodajemy buraki, po czym przykrywamy patelnię i dusimy około 5 minut. Odstawimy z ognia. Gdy całość trochę przestygnie dodajemy orzechy, jogurt i miksujemy na gładki mus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy w zamykanym pojemniku lub słoiczku.
Krok 2
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)