Pasta z bakłażana

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana, bardzo prosty i niewymagający przepis, można go zrobić w ostatniej chwili przed przyjściem gości lub "przy okazji" rano do niezwyczajnego śniadanka :-) Bakłażana umyć, ponakłuwać widelcem i położyć na folii aluminiowej, na blaszanej półce w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku, termoobieg. Obok bakłażana ułożyć nieobrane ząbki czosnku. Piec ok 40-50 min. Bakłażan powinien opaść i zmarszczyć się. Gdy już się upiecze skórka bez problemów odchodzi od miąższu. Bakłażany wyjąć, ostudzić, miąższ oddzielić widelcem lub łyżką od skórek, które należy wyrzucić. Skórka upieczonego bakłażana bez problemów odchodzi od miąższu. Ostudzić bakłażana, miąższ oddzielić widelcem lub łyżką od skórek, które należy wyrzucić. Miąższ oraz obrany upieczony czosnek posiekać drobno nożem, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę używać zamiast masła pod ser żółty lub wędlinę lub po prostu jako dodatek do świeżego pieczywa. Można zmieniać smak przepisu: na ostro dodając posiekaną papryczkę piri-piri lub zwykłą paprykę czerwoną - podpieczoną razem z bakłażanem - wtedy cała pasta będzie czerwonawa :-)
Obejrzane: 6838
Porcje: 10
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:
16,1kcal
kalorie
2,0g
węglowodany
0,4g
białko
1,0g
tłuszcze
0,7g
błonnik
0,0mg
cholesterol
4,2mg
magnez
4,9mg
wapń
0,2mg
żelazo

Składniki

  • 1 średni bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świerzej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bakłażana umyć, ponakłuwać widelcem i położyć na folii aluminiowej, na blaszanej półce w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku, termoobieg. Obok bakłażana ułożyć nieobrane ząbki czosnku. Piec ok 40-50 min. Bakłażan powinien opaść i zamrszczyć się.

Gdy już się upiecze skórka bez problemów odchodzi od miąższu. Bakłażany wyjąć, ostudzić, miąższ oddzielić widelcem lub łyżką od skórek, które należy wyrzucić.

Krok 2

Skórka upieczonego bakłażana bez problemów odchodzi od miąższu. Ostudzić bakłażana, miąższ oddzielić widelcem lub łyżką od skórek, które należy wyrzucić.

Krok 3

Miąższ oraz obrany upieczony czosnek posiekać drobno nożem, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać.

Krok 4

Tak przygotowaną pastę używać zamiast masła pod ser żółty lub wędlinę lub po prostu jako dodatek do świeżego pieczywa.
Można zmieniać smak przepisu: na ostro dodając posiekaną papryczkę piri-piri lub zwykłą paprykę czerwoną - podpieczoną razem z bakłażanem - wtedy cała pasta będzie czerwonawa :-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×