Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami suszonymi z zalewy
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 0.5 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 5 pomidorów suszonych
- pół łyżeczek papryczki chilli
- świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku w osolonej wodzie makaron spagetti lub tagliatelle.
Przed końcem gotowania w niewielkim garnuszku lub na niewielkiej patelni na kilku łyżkach oliwy podsmaż posiekany czosnek, pokrojone drobno pomidorki, szybko dodaj resztę oliwy i ewentualnie, ale niekoniecznie - papryczki (lub nasionka z suszonych papryczek).
Krok 2
Odcedź makaron, przełóż go z powrotem do garnka i dodaj sos z oliwy. Wymieszaj dokładnie.
Na talerzu dodaj parmezan do smaku :-)