Pavlova z truskawkami i rabarbarowym curd
Składniki
beza
- 240 g cukru
- 4 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
rabarbarowy curd
- 450 g rabarbaru
- 150 g cukru
- 40 g masła
- 4 żółtka
- 25 dkg truskawki do dekoracji
- 15 dkg rabarbar do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 2
Curd: rabarbar umieścić w garnku i gotować aż zmięknie. Następnie przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładko, wystudzić. W misce umieścić żółtka i cukier. Całość utrzeć na puszystą masę, przelać do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby jajka się nie ścięły. Gdy masa będzie ciepła dodać mus z rabarbaru. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Do ciepłej masy dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzonym kremem przełożyć blaty tortu bezowego. Każde bezowe piętro wyłożyć truskawkami i kawałkami surowego rabarbaru.