Piernik z czerwoną fasolą
Składniki
- 320 g czerwonej fasoli
- 50 g mąki razowej
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- mix orzechów
- suszona żurawina
- suszona miechunka
- 0.75 szklanki brązowego cukru
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oliwy
- 1 szklanka śliwkowych powideł
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
Krok 2
Ugotowaną fasolę umieścić w blenderze. Zmiksować na jednolitą masę.
Krok 3
Do fasoli dodać: cukier, jajka, miód, olej i ekstrakt waniliowy.
Krok 4
W osobnej misce mąkę połączyć wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać kakao oraz przyprawy.
Krok 5
Suche składniki zmieszać z mokrymi.
Krok 6
Orzechy posiekać. Miechunkę przekroić na pół.
Krok 7
Orzechy, żurawinę oraz miechunkę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Krok 8
Formę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem. Wlać do niej ciasto.
Krok 9
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę. Ostudzić.
Krok 10
Przeciąć na 3 blaty. Przełożyć powidłami śliwkowymi.