Pizza – szynka, pieczarki, oliwki
Składniki
Ciasto na dwie cienkie pizze lub jedną grubą
- 3 kubki mąki
- 3 łyżeczki aktywnych drożdży
- 1 kubek letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- dodatkowa mąka do posypywania przy wałkowaniu
- szczypta soli
Dodatki na dwie pizze
- 40 dkg mozarelli twardej startej
- 4 średnie pieczarki
- 6 plastrów szynki
- 10 oliwek pokrojonych
- 200 ml przecieru pomodorowego, passata
- oregano wedle uznania (2 łyżeczki)
- szczypta soli
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczyn:
3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
Krok 2
Ciasto: Przesiać mąkę z solą . Do dużej miski z zaczynem przełożyć 2 1/4 szklanki mieszanki mąki. Zmieszać 1 szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstawić. Do miski z mąką dodać 2/3 z wody wymieszanej z olejem. Ciasto mieszać ręką, dodając pozostałą mąkę i wodę z olejem. Ciasto ugniatać około 10 minut do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeśli po dodaniu wszystkich składników cisto nadal będzie przywierać do palców można dodać trochę więcej mąki. Gotowe ciasto smarujemy oliwą (czwarta łyżka ze składników) i odkładamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
Krok 3
Po wyrośnięciu ciasto wyjąć i podzielić na dwie porcje. Na posypanym mąką blacie układamy kulę z ciasta i rozwałkowujemy do żądanej wielkości.
Krok 4
Sos pomidorowy: przecier pomidorowy/passata jest na tyle gęsty, że nie trzeba go odparowywać w garnku. Wystarczy dodać oregano (wedle uznania, ja dodaje 1 łyżkę), szczyptę soli i szczyptę cukru. Sos można przygotować wcześniej będzie miał lepszy smak.
Krok 5
Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy, gotową, rozwałkowaną podstawę przekładamy na posypaną mąką: podstawę do pieczenia lub papier do pieczenia lub folię aluminiową. Jeśli wybieramy papier do pieczenia lub folię proponuję wcześniej zrobić w nich dziurki nożem.
Krok 6
Na tak przygotowanym spodzie rozprowadzamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy (przydatna jest w tym łyżka stołowa), układamy ser i pozostałe dodatki, na końcu opruszamy wszystko szczyptą oregano.
Krok 7
Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 12-15 min. Ja osobiście używam grzania góra-dół i pizzę umieszczam na najniższym poziomie. Daje to gwarancję, że ciasto będzie upieczone a ser jeszcze nie spalony. Pizza po tym czasie powinna być gotowa, jeśli ser nie będzie nadal przypieczony, można na chwile użyć termoobiegu.
Krok 8
Smacznego :)