Pizza – szynka, pieczarki, oliwki

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Pizza - szynka, pieczarki, oliwki
Zaczyn: 3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Pizza - szynka, pieczarki, oliwki Ciasto: Przesiać mąkę z solą . Do dużej miski z zaczynem przełożyć 2 1/4 szklanki mieszanki mąki. Zmieszać 1 szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstawić. Do miski z mąką dodać 2/3 z wody wymieszanej z olejem. Ciasto mieszać ręką, dodając pozostałą mąkę i wodę z olejem. Ciasto ugniatać około 10 minut do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeśli po dodaniu wszystkich składników cisto nadal będzie przywierać do palców można dodać trochę więcej mąki. Gotowe ciasto smarujemy oliwą (czwarta łyżka ze składników) i odkładamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć i podzielić na dwie porcje. Na posypanym mąką blacie układamy kulę z ciasta i rozwałkowujemy do żądanej wielkości. Sos pomidorowy: przecier pomidorowy/passata jest na tyle gęsty, że nie trzeba go odparowywać w garnku. Wystarczy dodać oregano (wedle uznania, ja dodaje 1 łyżkę), szczyptę soli i szczyptę cukru. Sos można przygotować wcześniej będzie miał lepszy smak. Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy, gotową, rozwałkowaną podstawę przekładamy na posypaną mąką: podstawę do pieczenia lub papier do pieczenia lub folię aluminiową. Jeśli wybieramy papier do pieczenia lub folię proponuję wcześniej zrobić w nich dziurki nożem. Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 12-15 min. Ja osobiście używam grzania góra-dół i pizzę umieszczam na najniższym poziomie. Daje to gwarancję, że ciasto będzie upieczone a ser jeszcze nie spalony. Pizza po tym czasie powinna być gotowa, jeśli ser nie będzie nadal przypieczony, można na chwile użyć termoobiegu.
Obejrzane: 7011
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:
1578,7kcal
kalorie
160,6g
węglowodany
70,0g
białko
75,0g
tłuszcze
7,9g
błonnik
120,5mg
cholesterol
121,7mg
magnez
1018,8mg
wapń
4,9mg
żelazo

Składniki

Ciasto na dwie cienkie pizze lub jedną grubą

  • 3 kubki mąki
  • 3 łyżeczki aktywnych drożdży
  • 1 kubek letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • dodatkowa mąka do posypywania przy wałkowaniu
  • szczypta soli

Dodatki na dwie pizze

  • 40 dkg mozarelli twardej startej
  • 4 średnie pieczarki
  • 6 plastrów szynki
  • 10 oliwek pokrojonych
  • 200 ml przecieru pomodorowego, passata
  • oregano wedle uznania (2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczyn:
3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.

Krok 2

Ciasto: Przesiać mąkę z solą . Do dużej miski z zaczynem przełożyć 2 1/4 szklanki mieszanki mąki. Zmieszać 1 szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstawić. Do miski z mąką dodać 2/3 z wody wymieszanej z olejem. Ciasto mieszać ręką, dodając pozostałą mąkę i wodę z olejem. Ciasto ugniatać około 10 minut do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeśli po dodaniu wszystkich składników cisto nadal będzie przywierać do palców można dodać trochę więcej mąki. Gotowe ciasto smarujemy oliwą (czwarta łyżka ze składników) i odkładamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.

Krok 3

Po wyrośnięciu ciasto wyjąć i podzielić na dwie porcje. Na posypanym mąką blacie układamy kulę z ciasta i rozwałkowujemy do żądanej wielkości.

Krok 4

Sos pomidorowy: przecier pomidorowy/passata jest na tyle gęsty, że nie trzeba go odparowywać w garnku. Wystarczy dodać oregano (wedle uznania, ja dodaje 1 łyżkę), szczyptę soli i szczyptę cukru. Sos można przygotować wcześniej będzie miał lepszy smak.

Krok 5

Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy, gotową, rozwałkowaną podstawę przekładamy na posypaną mąką: podstawę do pieczenia lub papier do pieczenia lub folię aluminiową. Jeśli wybieramy papier do pieczenia lub folię proponuję wcześniej zrobić w nich dziurki nożem.

Krok 6

Na tak przygotowanym spodzie rozprowadzamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy (przydatna jest w tym łyżka stołowa), układamy ser i pozostałe dodatki, na końcu opruszamy wszystko szczyptą oregano.

Krok 7

Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 12-15 min. Ja osobiście używam grzania góra-dół i pizzę umieszczam na najniższym poziomie. Daje to gwarancję, że ciasto będzie upieczone a ser jeszcze nie spalony. Pizza po tym czasie powinna być gotowa, jeśli ser nie będzie nadal przypieczony, można na chwile użyć termoobiegu.

Krok 8

Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×