Obejrzane: 1512
Porcje: 1
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 0.33 łyżeczki gałka muszkatołowa
  • śól do smaku
  • pieprz do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Na paletni (mały gaz) rozpuszczamy masło, powoli dosypujemy mąkę, łącząc ze sobą obydwa składniki.

Krok 2

Dolewamy mleka, energicznie mieszając. Najważniejsze jest, aby temperatura patelni nie była zbyt wysoka, to daje gwarancję połączenia skłądników i uniknięcia powstania grudek.

Krok 3

Po polączeniu skłądników dodajemy gałkę oraz sól i pieprz do samku.

Krok 4

P.S. Jeśli robię sos beszamel, który używam do np. zapiekanki ziemniaczanej powiększam ilość mleka do 400 - 500 ml.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×