Chutney dyniowo-melonowy z żurawiną
Składniki
- 0.5 melona
- 150 g dyni
- 1 szklanka octu winnego
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię i melona oczyścić z pestek, obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na suchej patelni, lekko posolone, przez około 10 minut. Kiedy zmiękną zdjąć z ognia, rozgnieść widelcem i wymieszać z żurawiną. W garnku zagotować ocet z imbirem i cynamonem.
Krok 2
Gorącym wywarem octowym zalać papkę dyniowo-melonową, dokładnie wymieszać i spróbować. Ja już w żaden inny sposób nie doprawiałam, ponieważ melon był bardzo słodki. Przełożyć do słoików i po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Krok 3
Chutney najsmaczniejszy jest po 3 dniach, może stać w lodówce do dwóch tygodni. Jeżeli planujemy większą produkcję warto słoiki z chutneyem zapasteryzować, żeby wystarczyły na dłużej i w zimie przypominał letnie smaki:).