Chutney dyniowy

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Gęsty, aromatyczny i dość pikantny sos do pieczeni i mięsa na zimno. Zamknięty w słoiczkach będzie nas cieszył przez całą zimę.
Obejrzane: 2327
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:
182,4kcal
kalorie
47,9g
węglowodany
5,4g
białko
1,3g
tłuszcze
11,2g
błonnik
0mg
cholesterol
56,5mg
magnez
216,6mg
wapń
3,1mg
żelazo

Składniki

  • 1 kg dynia obrana i bez nasion /użyłam odmiany Butternut
  • 0.5 kg pomidorów
  • 300 g marchewki
  • 2 cebule
  • 0.5 L octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru /najlepiej dodać do smaku/
  • 2 papryczka chilli /najlepiej dodać do smaku/
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka gorczycy w ziarnach
  • 0.5 szklanki cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Obraną i pozbawioną nasion dynię ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z solą i odstawiam na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dynię bardzo dokładnie odciskam z soku i przekładam do rondla z grubym dnem.

Krok 2

Obraną marchewkę również ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do rondla. Papryczki pozbawiam nasion i bardzo drobno kroję. Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kosteczkę. Chilli i cebulę dodaję do warzyw w rondlu. Świeży imbir obieram, ścieram na drobnych oczkach tarki i łączę z warzywami. Dodaję przyprawy i ocet jabłkowy, całość doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na średnim ogniu, często mieszając.

Krok 3

Umyte pomidory przelewam wrzącą wodą i obieram ze skórki. Kroję je na mniejsze kawałki i przekładam do rondla w chwili, gdy warzywa są już miękkie. W dalszym ciągu gotuję często mieszając do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.

Krok 4

Gotowy chutney przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzuję 15 minut. Odstawiam do ostygnięcia. Przechowuję w chłodnej piwnicy.

Krok 5

*imbiru, papryczki chilli i przypraw najlepiej dodać do smaku, a gorczycę można dodać zmieloną

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×