Domowe konfitury z malin

Dodany przez: kuchnia Marlenity (więcej moich przepisów)

Domowe konfitury z malin
Domowe konfitury z malin  - Jeśli chcecie zatrzymać trochę lata w słoiku- zbierzcie malinki i zróbcie sobie te pyszne konfitury. Sprawdzą się też idealnie do przekładania tortów- nadając Waszym wypiekom niebywałego smaku. Przebrane i czyste maliny zalewamy wodą i nastawiamy do gotowania. Gdy tylko maliny zrobią się miękkie, ściągamy z palnika (dodatkowo możemy je chwile zblenderować- aby ułatwić sobie dalszą pracę). Tak przygotowane maliny partiami wykładamy na sito i przecieramy (na sitku mają zostać praktycznie suche ziarenka) aż do końca. jest to pracochłonne ale zapewniam że efekt jest znakomity. Maliny ponownie nastawiamy do gotowania- pektynę wymieszaną z cukrem dodajemy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia.Na koniec dodajemy sok z limonki. Gdyby maliny dla Was okazały się za mało słodkie- można dosłodzić. Gorące, przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków (takie same mają być pokrywki) i pasteryzujemy ok. 30 minut od chwili zagotowania wody. *Moje konfitury gotowały się kolejno przez 3 dni (zagotowywałam je odstawiałam do wystudzenia)- ale nie jest to konieczne- po prostu nie miałam możliwości od razu złożyć ich do słoiczków- ale absolutnie nic na tym nie straciły- jedynie jeszcze bardziej zmieniły swoją konsystencję na bardziej zwartą. *Jeśli nie przeszkadzają Wam pestki opcję przecierania można całkowicie lub częściowo (dodając część malin nie przetartych) pominąć.
Obejrzane: 1351
Porcje: 30
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 3 kg ładne maliny
  • 2 opakowania pektyny (2x 30 g)
  • 0.5 szt sok z limonki
  • 2.5-3 szklanek cukier
  • 250-300 ml woda

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przebrane i czyste maliny zalewamy wodą i nastawiamy do gotowania. Gdy tylko maliny zrobią się miękkie, ściągamy z palnika (dodatkowo możemy je chwile zblenderować- aby ułatwić sobie dalszą pracę). Tak przygotowane maliny partiami wykładamy na sito i przecieramy (na sitku mają zostać praktycznie suche ziarenka) aż do końca. jest to pracochłonne ale zapewniam że efekt jest znakomity.
Maliny ponownie nastawiamy do gotowania- pektynę wymieszaną z cukrem dodajemy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia.Na koniec dodajemy sok z limonki. Gdyby maliny dla Was okazały się za mało słodkie- można dosłodzić.
Gorące, przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków (takie same mają być pokrywki) i pasteryzujemy ok. 30 minut od chwili zagotowania wody.

*Moje konfitury gotowały się kolejno przez 3 dni (zagotowywałam je odstawiałam do wystudzenia)- ale nie jest to konieczne- po prostu nie miałam możliwości od razu złożyć ich do słoiczków- ale absolutnie nic na tym nie straciły- jedynie jeszcze bardziej zmieniły swoją konsystencję na bardziej zwartą.
*Jeśli nie przeszkadzają Wam pestki opcję przecierania można całkowicie lub częściowo (dodając część malin nie przetartych) pominąć.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×