Domowy biały ser

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Domowy biały ser Domowy biały ser - Parę dni temu stałam się posiadaczką grzybka tybetańskiego. Nie zamierzam jednak robić żadnej kuracji uzdrawiającej, ani nic w tym stylu. Zamierzam natomiast robić swój własny domowy biały ser, wyprodukowany na bazie kefiru wyhodowanego przy użyciu grzybka. Tak więc dziś przepis na domowy biały ser. Jeśli będziecie chcieli go wykorzystać do zjedzenia na słodko należy dodać do niego tylko szczyptę soli. Mleko podgrzewamy do 85 stopni Celsjusza, przyda nam się tutaj długi szklany tremometr. Jeśli go nie posiadacie będzie trudno ustalić temperaturę, ważne jest to, aby nie doprowadzić mleka do wrzenia. Gdy osiągniemy odpowiednią temperaturę mleka dodajemy do niego kefir i sól. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż mleko zacznie się ścinać, a od grudek oddzielili się przeźroczysta serwatka. Garnek zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia. Sitko wykładamy gazą i wylewamy na nie ścięte mleko. Pozostawiamy do odcieknięcia na 12 godzin. Jeśli wolicie, żeby ser był bardziej suchy trzeba przedłużyć odciekanie. Jeśli robimy ser z większej ilości mleka warto zebrać serwatkę, z której można potem zrobić ricottę.
Obejrzane: 1519
Porcje: 3
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 L mleka 3,2% pasteryzowanego, nie UHT
  • 250 ml domowego kefiru
  • 0.5 łyżeczki soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mleko podgrzewamy do 85 stopni Celsjusza, przyda nam się tutaj długi szklany tremometr. Jeśli go nie posiadacie będzie trudno ustalić temperaturę, ważne jest to, aby nie doprowadzić mleka do wrzenia.
Gdy osiągniemy odpowiednią temperaturę mleka dodajemy do niego kefir i sól. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż mleko zacznie się ścinać, a od grudek oddzielili się przeźroczysta serwatka. Garnek zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2

Sitko wykładamy gazą i wylewamy na nie ścięte mleko. Pozostawiamy do odcieknięcia na 12 godzin. Jeśli wolicie, żeby ser był bardziej suchy trzeba przedłużyć odciekanie.
Jeśli robimy ser z większej ilości mleka warto zebrać serwatkę, z której można potem zrobić ricottę.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×