Dżem truskawkowy z kolendrą i zielonym pieprzem
Składniki
- 1 kg truskawek
- 250 g cukru
- 0.5 cytryny
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu
- 1.5 łyżeczki kolendry
- 1 opakowanie żelfixu
Przygotowanie:
Krok 1
Opłukane i odszypułkowane truskawki pokrój w połówki, a większe w ćwiartki, dodaj sok z cytryny i żelfix. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj utarte w moździerzu zielony pieprz i kolendrę- w ziarnie. Dodaj cukier i zagotuj ponownie. Gotuj przez 3 minuty.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. U mnie wyszły 3 duże 370 ml słoiczki i 3 mniejsze 160 ml słoiczki weck.
Na dłuższe przechowywanie polecam pasteryzację przez około 20 minut.