Lawendowy sos sweet-cherry

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Sos właściwie nadający się do deserów i do dań mięsnych. Słodki, ale i lekko cierpkawy smak. Bardzo aromatyczny dzięki lawendzie. Na prawdę warto spróbować.
Obejrzane: 1154
Porcje: 1
Przygotowanie: 15 min
Trudność:

Składniki

  • 250 g czereśni
  • 4-5 gałązek świeżej lawendy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • łyżka oleju z prażonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki spirytusu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Czereśnie myjemy, odpestkowujemy i smażymy 1-2 min. na oleju z orzechów.

Krok 2

Dodajemy lawendę, anyż i miód i smażymy 4-5 minut, aż sos się zredukuje.

Krok 3

Podlewamy spirytusem i podpalamy (flambirujemy). Kiedy alkohol się wypali sos jest już gotowy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×