Marchewkowy mus z goździkami i cynamonem
Składniki
- 2 kg marchew
- 1 i 1/3 szklanek woda
- 0.5 szklanki cukier
- 0.25 szt cytryna
- 1 i 1/2 łyżeczek cynamon
- 4 szt goździki
Przygotowanie:
Krok 1
1. Marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku, dodać goździki i zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 4-5 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
2. Po tym czasie marchewki powinny być bardzo miękkie i teraz albo możemy je rozdrobnić blenderem albo gotować do momentu kiedy zupełnie się rozlecą i potraktować je widelcem.
Krok 3
3. Na końcu dodać cukier i cynamon i gotować następne 20-30 minut na minimalnym ogniu.
Krok 4
4. Gorący mus włożyć do wyparzonych słoików, porządnie zakręcić, odwróć wieczkiem do dołu i zostawić na całą noc.