Marmolada z gorzkich pomarańczy

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 2617
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 1 1/2 kg gorzkich pomarańczy
  • 80 dkg cukru brązowego lub białego
  • 1 L wody
  • kawałek muślinu lub gazy 20x20 cm

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, najlepiej szczotką. Umyte pomarańcze możemy sparzyć wrzątkiem.

Krok 2

Pomarańcze przekrawamy w poprzek. Usuwamy pestki, odkładamy je na bok będą nam potrzebne. Sok oraz pomarańczowy miąższ zostawiamy w garnku.

Krok 3

Kolejnym krokiem jest, pozbycie się z połówek pomarańczy jak największej ilości białego miąższu, najlepiej jeśli finalnie zostanie skóra z minimalną ilością miąższu. Pomocnym narzędziem będzie łyżka stołowa.

Krok 4

Tak przygotowane skórki z pomarańczy kroimy w jak najcieńsze słupki, które przekładamy do garnka.

Krok 5

Pestki oraz biały miąższ układamy na muślinie, rogi ściągamy do góry, zawiązujemy nitką. Nasz pektynowy pakunek umieszczamy w garnku.

Krok 6

Do garnka dodajemy wodę, przykrywamy, ustawiamy na małym ogniu. Przez pierwszą godzinę do dwóch gotujemy zawartość dla zmiękczenia skórek i wydobycia naturalnej pektyny z pestek.

Krok 7

Po gdzinie-dwóch,Kiedy skórki będą juz miękkie ale nie rozpadające się, wyjmyjemy pakunek z muślinu, odkładamy na bok do wystygnięcia. Do granka dodajemy cukier i gotujemy kolejną godzinę na wolnym ogniu. Chłodny muślinowy pakunek wyciskamy nad garnkiem i mieszamy, w ten sposób więcej naturalnej pektyny zachowamy w marmoladzie.
Po godzinie gotowania marmoladę odstawimy na bok do wystygnięcia.

Krok 8

Po wystygnięciu sprawdzamy jak gęsta jest nasza marmolada. Jeśli jest jeszcze zbyt płynna gotujemy kolejny raz, sprawdzając konsystencję. Zazwyczaj po 2-3 podgrzaniu konsystencja jest wystarczająca. (osobiście marmoladę robię ok 2 nawet czasem 3 dni. Po każdym zagotowaniu zostawiam do ostygnięcia i sprawdzam konsystencję)

Krok 9

Gotową wrzącą marmoladę przelewamy do czystych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Muszę przyznać, że trochę z tym pracy jest ale naprawdę warto :)

Krok 10

P.S.
Marmoladę robiłam także z czerwonych pomarańczy. Dodałam wtedy tylko 1/4 L wody, ponieważ czerwone pomarańcze są bardzo soczyste i nie ma potrzeby takiej ilości wody.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×