Opieńki marynowane
Składniki
Zalewa
- 2 szklanki wody
- pół szklanek octu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
Do każdego słoika
- pełny słoik szt opieniek
- 4 krążki szt cebuli
- 2 szt ziela angielskie
- 1 szt liść laurowy
- 1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie:
Krok 1
Do marynowania używamy małych, całych kapeluszy opieniek.
Wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
Następnie odcedzamy.
Krok 2
Słoiczki myjemy i wyparzamy.
Do każdego wkładamy wiórki cebuli, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Następnie wkładamy obgotowane opieńki.
Krok 3
Składniki zalewy gotujemy i zalewamy nią opieńki w słoikach.
Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.