Pomidorki koktajlowe w oliwie
Składniki
- 1 kg pomidorki koktajlowe
- 2 łyżeczki sok pomidorowy
- 20 listków szt bazylia
- 2-4 gałązki szt tymianek
- 4 ząbki czosnek
- 2 łyżeczki ocet 10%
- 1.2 -1.3 L oliwa
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidorki ( najlepiej polne) umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni – najlepiej na grillowej, troszkę nawet przypalając skórkę.
Krok 2
Pomidorki ułożyć w słoikach do 3/5 ich wysokości (ja używam 0,7 litra ) do każdego dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżeczkę soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki.
Krok 3
Podgrzać oliwę - zacznie unosić się zapach – gorącą oliwą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy możemy użyć olej słonecznikowy.