Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 5 jabłek
- 3 cebule
ZALEWA
- 4 łyżki oleju
- 1,5 L wody
- 1/2 szklanek octu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- ziarenka pieprzu
- liść laurowy
Przygotowanie:
Krok 1
Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty.