Syrop ze stokrotek

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Syrop ze stokrotek smaczny i zdrowy
Syrop ze stokrotek smaczny i zdrowy. Czemu nie skosztować stokrotek? Pradawny przepis, który dziś odzyskuje swoją sławę.Syrop ma działanie wykrztuśne. Teraz jest najlepsza pora, aby wybrać się na łąkę położoną gdzieś z dala od cywilizacji. I jak już uda nam się taką znaleźć, to nazrywać stokrotek i po powrocie do domu zrobić z nich pyszny syrop. Tak, tak syrop ze stokrotek. Stokrotki oczyszczone, pozbawione owadów i łodyżek przełóż do wyparzonego słoika i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Cytrynę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, jednocześnie usuwając pestki. Następnie plasterki cytryny wraz z powstałym w czasie krojenia sokiem przełóż do słoika ze stokrotkami. Słoik nakryj np. talerzykiem i całość odstaw na 24 godziny. Po tym czasie stokrotkową miksturę przecedź przez gazę lub płótno, dokładnie wyciskając cały płyn.  Przelej go do rondelka, najlepiej z grubym dnem, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie gotuj na minimalnym ogniu przez 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego jak gęsty syrop chcesz uzyskać, najlepiej jest zrobić próbę wylewając łyżeczkę syropu na zimny talerzyk. Jeśli syrop nie jest wystarczająco gęsty należy go jeszcze przez chwilę gotować. Gorący syrop przelej do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do przestygnięcia. *Okazuje się, że te niepozorne małe kwiatki, które rosną niemal wszędzie zawierają wiele dobroczynnych składników, które mają działanie wykrztuśne i jednocześnie ułatwiają przyswajanie innych substancji. Zawierają również związki, które wykazują duże działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Już od wielu wieków stokrotka była stosowana do leczenia ran i stłuczeń, do zwalczania zapalenia płuc i w leczeniu gruźlicy. Stosowana była, jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający. Napar z kwiatów stokrotki polecany jest przy złej przemianie materii i jako środek moczopędny. Poza tymi wszystkimi dobroczynnymi właściwościami taki syrop jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do lodów, deserów, naleśników, placuszków i owoców. Dodam tylko jeszcze, że ostateczny smak syropu nie ma nic wspólnego z zapachem wyciągu wodnego z kwiatów stokrotek z początkowej fazy przygotowywania syropu.
Obejrzane: 6432
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 0.5 kg stokrotki /bez łodyżek/
  • 2 szt cytryna
  • 0.5 kg cukier
  • 3 szklanki wrząca woda

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Stokrotki oczyszczone, pozbawione owadów i łodyżek przełóż do wyparzonego słoika i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Cytrynę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, jednocześnie usuwając pestki. Następnie plasterki cytryny wraz z powstałym w czasie krojenia sokiem przełóż do słoika ze stokrotkami. Słoik nakryj np. talerzykiem i całość odstaw na 24 godziny.

Krok 2

Po tym czasie stokrotkową miksturę przecedź przez gazę lub płótno, dokładnie wyciskając cały płyn. Przelej go do rondelka, najlepiej z grubym dnem, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie gotuj na minimalnym ogniu przez 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego jak gęsty syrop chcesz uzyskać, najlepiej jest zrobić próbę wylewając łyżeczkę syropu na zimny talerzyk. Jeśli syrop nie jest wystarczająco gęsty należy go jeszcze przez chwilę gotować.

Krok 3

Gorący syrop przelej do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do przestygnięcia.

Krok 4

*Okazuje się, że te niepozorne małe kwiatki, które rosną niemal wszędzie zawierają wiele dobroczynnych składników, które mają działanie wykrztuśne i jednocześnie ułatwiają przyswajanie innych substancji. Zawierają również związki, które wykazują duże działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.
Już od wielu wieków stokrotka była stosowana do leczenia ran i stłuczeń, do zwalczania zapalenia płuc i w leczeniu gruźlicy. Stosowana była, jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający. Napar z kwiatów stokrotki polecany jest przy złej przemianie materii i jako środek moczopędny.

Poza tymi wszystkimi dobroczynnymi właściwościami taki syrop jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do lodów, deserów, naleśników, placuszków i owoców. Dodam tylko jeszcze, że ostateczny smak syropu nie ma nic wspólnego z zapachem wyciągu wodnego z kwiatów stokrotek z początkowej fazy przygotowywania syropu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×