Bacalhau (dorsz portugalski) z ciecierzycą

Dodany przez: SmakiPortugalii.pl (więcej moich przepisów)

Jedno z najbardziej rozpoznowalnych dań portugalskich. Bacalhau (suszony dorsz portugalski) to król na portugalskich stołach!
Obejrzane: 2172
Porcje: 2
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 puszka dorsza portugalskiego (bacalhau) w oliwie Ramirez
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 0.5 małej cebuli
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
  • natka kolendry
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Otwieramy puszkę dorsza po portugalsku (bacalhau) Ramirez w oliwie z czosnkiem. Zdejmujemy z niego skórę. Jest bardzo delikatna i można ją zjeść bez problemu, ale my jednak zdejmujmy. Sprawdzam, czy nie ma przez przypadek zabłąkanych ości.
Rozdrabniam - ale nie za bardzo, żeby były wyczuwalne kawałki ryby.
Dodaję do odsączonej ciecierzycy z puszki.

I tutaj pewna dowolność proporcji. Może być tej ciecierzycy mniej, jeśli lubimy bardziej rybny smak lub więcej, jeśli może nie koniecznie chcemy by dorsz dominował.

Bacalhau to król portualskich ryb i rządzi! Smak ma intensywny i wyrazisty.
Dodajemy do niego pokrojone na małe kawałki jajo ugotowane na twardo.
Niezbędne!
Szatkujemy drobno cebulę - nie za dużo i dodajemy odrobinę posiekanego czosnku.
Rzęsiście polewamy oliwą - po portugalsku - bez strachu, że przesadzimy!
Skromnie zakrapiamy octem winnym z białego wina.

A do pary królowi bacalhau dodajemy królową - natkę kolendry - pachnącą i boską, drobno posiekaną.
Kolendrę kochamy! Nie ma bez niej kuchni portugalskiej, a już na pewno tej sałatki.
Mieszamy delikatnie.
Pozostawiamy najlepiej na 2-3 godziny, żeby się wszyscy ze soba przegryźli i zaprzyjaźnili.

Serwujemy.
Najlepiej w zrecyklingowanych puszkach - po bacalhau :

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×