Boczniaki po tatarsku
Składniki
- 500 g boczniaków
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka soku z kiszonych ogorków
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki soli i pieprzu (opcjonalnie)
- 4 łyżki oliwy/oleju
- 4 łyżki natki pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Nerkowce moczymy przez noc w soku z kiszonych ogórków, następnego dnia płuczemy i blendujemy z 1/2 szklanki ciepłej wody, po 5 minutach dolewamy kolejną porcję wody- 1/2 szklanki, po kolejnych 5 minutach 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków, po kolejnych 5 min dolewamy znowu 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków i blendujemy przez kolejne 5 minut. Do sosu dodajemy pokrojone drobno ogórki oraz ugotowany w niewielkiej ilości osolonej wody groszek, dosmaczam musztardą, można dodatkowo doprawić go solą, pieprzem, dodaję zieleninę.
Krok 2
Boczniaki płuczemy, suszymy papierowymi ręcznikami, kroimy na cząstki "na raz" i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju aż puszczą sok, wchłoną go i lekko się zezłocą, co jakiś czas delikatnie mieszam, odstawiam do wystudzenia, mieszam z sosem i wkładam do lodówki na noc.