Buraczki ze śledzikiem
Składniki
- 2 buraki
- 1 jabłko
- 1 łyżka kaparek
- 1 ogórek kiszony
- 3 dymki
- 0.5 pęczka koperku
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 2 grube kromki ciemnego chleba
- oliwa, sól i pieprz
- 4 filety ze śledzia w occie
- rukiew wodna
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 165 stopni. Kromki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na brytfankę i polać olejem. Wsunąć do piekarnika na 15 minut.
Krok 2
Buraki obrać i zetrzeć surowe na tarce, na małych oczkach. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Cebulki opłukać, odciąć ogonki i pokroić w cienkie krążki. Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać razem z kaparkami do buraczków. Koperek posiekać oraz dodać do miski. Wszystko razem wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Sałatkę z buraków przełożyć na talerze, udekorować listkami rukwi wodnej. Śledziki pokroić na mniejsze kawałki, położyć na wierzch sałaty. Posypać crumble, rozcierając kawałki wysuszonego chleba miedzy palcami.