Carpaccio z kalarepy
Składniki
- 1 szt kalarepa
- 150 g truskawek
- 50 g szynki hiszpańskiej, suszonej
- 1 szt sera camembert
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Krok 1
Kalarepę obieramy i kroimy na bardzo cienkie krążki.
Na kalarepę kładziemy plastry szynki, a potem truskawki pokrojone na ćwiartki.
Krok 2
Z sera camembert robimy małe kulki w dłoniach, dorzucamy do carpaccio.
Krok 3
Orzechy włoskie kruszymy i podpiekamy na patelni z 2 łyżeczkami cukru, do momentu aż będą z karmelizowane, czyli cukier rozpuści się i pokryje orzechy.
Krok 4
Gdy już wszystko położyliśmy na carpaccio z kalarepy, polewamy je oliwą z oliwek połączoną z octem balsamicznym.