„Chaczapuri” ze szpinakiem i mozarellą

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Chaczapuri jest daniem kaukaskim. Ciasto przypomina to na pizzę, tyle że placki smaży się na patelni z nadzieniem w środku. Choć, jak dowiedziałam się od osoby, która mieszkała na Kaukazie, tradycyjne chaczapuri piecze się w piecu. Nadzieniem najczęściej jest żółty ser. Ja postanowiłam skorzystać z inspiracji przygotowując chaczapuri zgodnie z tym co miałam w lodówce. I wyszło naprawdę wyjątkowe danie, bardzo smaczne i na ciepło i na zimno.
Obejrzane: 2673
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 ml mleka
  • 0.33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Nadzienie

  • 2 szklanki liści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozarella
  • sól
  • pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do dania przygotowałam sos: 200 ml gęstego jogurtu, 2 ząbki czosnku rozgniecione z odrobiną soli, wszystko wymieszane i posypane słodką papryką.

Krok 2

W misce rozpuścić drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić na 10 minut. Dodać obydwie mąki, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 3

Liście szpinaku umyć, czosnek obrać i drobno posiekać, mozarellę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek, sól i pieprz, podsmażyć dwie minuty i dodać szpinak. Mieszając smażyć około 4-5 minut. Zdjąć z ognia.

Krok 4

Przygotować dużą patelnię nasmarowaną oliwą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Na środek nałożyć szpinak z czosnkiem i posypać mozarellą. Zawijając brzegi do środka dokładnie skleić. Powstanie owal, który sklejoną częścią układamy na patelni. Smażyć z każdej strony 3 minuty, a potem znów odwrócić placek i powtórzyć smażenie. Na koniec przykryć na dwie minuty pozostawiając na małym ogniu.

Krok 5

Chaczapuri po zdjęciu z patelni warto pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z sosem czosnkowym.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×