Chipsy TORTOS z oliwkami i anchois
Składniki
- Składniki (dla 4 osób):
- • 10 czarnych oliwek bez pestek Serpis.
- • 1 starty pomidor bez skórki.
- • 2-3 łyżki oleju ryżowego Olitalia.
- • świeża bazylia lub oregano.
- • sól i pieprz.
- • anchois
- Na tortos:
- • mąka kukurydziana. g 75
- • 25 g mąka pszenna.
- • 2 łyżki oliwy z oliwek oliwek Olitalia Extra Vergine Delikatna.
- • woda
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie:
Tortos: Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut. Z ciasta uformuj małe płaskie kółka. Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego.
Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek Olitalia.
Udekoruj szczypiorkiem i anchois.