Cymes z marchwi
Składniki
- 40 dkg marchewki, najlepiej młodej
- 10 dkg rodzynek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu
- cynamon wedle upodobań
Przygotowanie:
Krok 1
Marchew oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki, niezbyt cienkie. W garnku wymieszać wodę (około 1,5 szklanki) z cukrem, dodać marchew i gotować aż będzie na wpół twarda. Wtedy dodać rodzynki i miód. Gotować aż marchew zmięknie (ale nie może być rozgotowana).
Krok 2
Woda powinna w 2/3 odparować, a cały płyn zgęstnieć. Doprawić cymes cynamonem – napisałam „wedle upodobań”, ja cynamonu dodałam ½ łyżeczki, każdy powinien doprawić do smaku jaki lubi. Cymes można podawać na ciepło i na zimno. Połączenie smaków jest proste i zaskakująco smaczne.