Delikatne ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym i nowalijkami

Dodany przez: podzielonymniebem (więcej moich przepisów)

Delikatne, kruche ciasteczka z otrębami pszennymi na śmietankowym maśle oraz mące razowej z kremem z twarożku i śmietanki z posiekaną młodziutką, chrupiącą i ostrą w smaku rzodkiewką oraz młodym, słodkawym szczypiorkiem.
Obejrzane: 824
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
393,7kcal
kalorie
27,9g
węglowodany
10,9g
białko
29,4g
tłuszcze
5,9g
błonnik
138,9mg
cholesterol
62,2mg
magnez
92,0mg
wapń
2,6mg
żelazo

Składniki

Ciastka

  • 3 łyżki mąki pszennej razowej
  • 5 łyżek mąki pszennej zwykłej
  • 5 łyżek otębów pszennych
  • 1 żółtko
  • 100 g masła śmietankowego
  • szczypta soli

Krem twarożkówy

  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 100 g twarożku śmietankowego
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta sól
  • szczypta czarny pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, następnie dodajemy żółtko oraz zimne masło. Wszystko wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Wstawiamy wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągamy, rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C na około 20 minut. Po upieczeniu pozwalamy im trochę ostygnąć zanim zdejmiemy je z blachy. Zdejmować należy je bardzo ostrożnie, gdyż są niezwykle delikatne i łamliwe.

Krok 2

Śmietankę 36 % ubijamy na w miarę sztywną pianę. Do śmietanki dodajemy serek śmietankowy i wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed nałożeniem na ciastka masę należy dodatkowo schłodzić.

Krok 3

Na talerzu układamy jedno ciastko. Na jego wierzchu układamy krem i przykrywamy kolejnym ciastkiem. Ciastka najlepiej jest przenosić na nożu. Całość dekorujemy pokrojoną rzodkiewką.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×