Falafelki z ciecierzycy i sezamem
Składniki
- 30 dkg ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 6 szt liści szpinaku
- 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 0.33 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Ciecierzycę gotujemy do miękkości, odcedzamy studzimy. Do malaksera dodajemy posiekana natkę, czosnek , pokrojoną cebulę , liście szpinaku . Miksujemy dodajemy ciecierzycę ,sezam i sól do smaku . Jeszcze raz miksujemy.
Krok 2
Z masy formujemy kuleczki smarujemy je olejem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach .Podajemy na ciepło lub zimno.