Farsz rybny
Składniki
- 600 g karpia
- jajko
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka soli
- biały pieprz
- 1 opakowanie żelatyny do ryb
- 1 opakowanie kostki warzywnej
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z karpia, bez ości, mielimy. Dodajemy bułkę tartą, kaszę mannę, posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2
Masę rybną zawijamy w gazę - formując długi kształt wałka. Zawiązujemy końce. Wałek wkładamy do gorącego wywaru warzywnego i gotujemy na malutkim ogniu przez około 30 minut. Na koniec zostawiamy w wywarze do ostygnięcia.
Krok 3
W tym czasie przygotowujemy żelatynę do ryb - według przepisu na opakowaniu. Trochę wylewamy na spód salaterki, by wystygła.
Krok 4
Zimny farsz rybi kroimy w grube plastry i układamy na półmisku. Zalewamy galaretą. Zdobimy, gdy zaczyna się ścinać.