Faszerowany szczupak
Składniki
- 1 szczupak
- 2 filety z dowolnej ryby
- 1 jajko
- 1 mała cebula lub połowa wiekszej
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 0.25 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1.5 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Świerzego ,umytego szczupaka musimy pozbawić głowy i oczu i zdjąć z niego skórę nie rozcinając.Mięso oddzielamy od kręgosłupa i mielimy przez. maszynkę dodając filety innej dowolnej ryby i małą cebulkę.Masę przekładamy do miski,dodajemy masło, jajko,kaszę manną,sól,pieprz oraz przyprawę do ryb.Wyrabiamy dokładnie masę i nadziewamy nią skórę,torząc kształt tułowia ryby.Skórę ryby lekko solimy,oprószamy pieprzem i smarujemy olejem.
Łeb ryby po umyciu i osuszeniu smarujemy również olejem.
Bleszkę do pieczenia wykładamy pergaminem,przekładamy na nia rybę,a z boku kładziemy głowę szczupaka.
Piekarnik nagrzewamy do tem.160-175 stopni C. wstaiamy rybę i pieczemy ok.40 - 50 minut.
Długość pieczenia zależy od wielkości ryby im wieksza,tym troszkę dłużej ale nigdy nie przekraczamy 60 minut.
Po upieczeniu rybę przekładamy na długi półmisek wraz z głową i dekorujemy wg własnego pomysłu.Ja w miejsce oczu włożyłam końcówki cytryny,wbijając w nie po 1 gożdżiku,a w paszczę po rozchyleniu włożyłam winogrono.
Smacznego!