Faszerowany szczupak

Dodany przez: ben-ka (więcej moich przepisów)

Tak przygotowaną rybą zachwycisz uczestników wigilijnej wieczerzy..Rybę mozna spożywać i na ciepło i na zimno.
Obejrzane: 1566
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 szczupak
  • 2 filety z dowolnej ryby
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula lub połowa wiekszej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 0.25 łyżeczki przyprawy do ryb
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1.5 łyżki oleju

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Świerzego ,umytego szczupaka musimy pozbawić głowy i oczu i zdjąć z niego skórę nie rozcinając.Mięso oddzielamy od kręgosłupa i mielimy przez. maszynkę dodając filety innej dowolnej ryby i małą cebulkę.Masę przekładamy do miski,dodajemy masło, jajko,kaszę manną,sól,pieprz oraz przyprawę do ryb.Wyrabiamy dokładnie masę i nadziewamy nią skórę,torząc kształt tułowia ryby.Skórę ryby lekko solimy,oprószamy pieprzem i smarujemy olejem.
Łeb ryby po umyciu i osuszeniu smarujemy również olejem.
Bleszkę do pieczenia wykładamy pergaminem,przekładamy na nia rybę,a z boku kładziemy głowę szczupaka.
Piekarnik nagrzewamy do tem.160-175 stopni C. wstaiamy rybę i pieczemy ok.40 - 50 minut.
Długość pieczenia zależy od wielkości ryby im wieksza,tym troszkę dłużej ale nigdy nie przekraczamy 60 minut.
Po upieczeniu rybę przekładamy na długi półmisek wraz z głową i dekorujemy wg własnego pomysłu.Ja w miejsce oczu włożyłam końcówki cytryny,wbijając w nie po 1 gożdżiku,a w paszczę po rozchyleniu włożyłam winogrono.
Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×