Frytki z topinamburu
Składniki
- 8 bulw topinamburu
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki posiekanej bazylii
- 0.5 łyżeczki posiekanych liści oregano
- 1 szklanka oleju roślinnego
- sól
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Topinambur opłukać i obrać. Pokroić w słupki lub w plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać dobrze olej. Dodać czosnek i smażyć dwie minuty, mieszając. Wrzucić topinambur, dodać bazylię i oregano. Zamieszać rozkładając wszystko równomiernie na całej powierzchni patelni. Smażyć na mocnym ogniu aż frytki się zarumienią. Zdjąć z patelni, można jeszcze odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać lekko posolone. Topinambur po usmażeniu jest słodkawy, więc frytki będą specyficzne. Nie wszystkim mogą smakować;)