Galantyna z kurczaka
Składniki
wywar z kurczaka
- 1 kurczak
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0.25 selera
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 ząbek czosnku
farsz
- 250 g wątróbki drobiowej
- tłuszcz do smażenia
- 100 ml sherry
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Kurczaka umyć, osuszyć, zdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć.
tłuszcz do smażenia,
100 ml sherry,
100 ml gęstej śmietany,
łyżka świeżych listków tymianku,
sól,
pieprz,
Krok 2
Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości.
Mięso z ud (około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania.
Krok 3
Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion.
Krok 4
Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W środku wątróbka musi być różowa. Pod koniec smażenia wlać sherry i zagotować.
Krok 5
Sos ze smażenia wątróbki, kawałki mięsa z ud, śmietanę, tymianek zmiksować. Doprawić solą i wedle uznania pieprzem.
Krok 6
Wątróbkę pokroić na kawałki.
Krok 7
Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza formę.
Krok 8
Odłożyć 4 łyżki farszu a resztę wymieszać oddzielnie z wątróbką a oddzielnie z kawałkami piersi. Skórę na dnie wysmarować połową farszu, ułożyć na nim połowę piersi, następnie wątróbkę, ponownie piersi. Następnie posmarować pozostałą częścią farszu i dokładnie przykryć skórą. Całość polać łyżką bulionu.
Krok 9
Foremkę z kurczakiem ustawić w naczyniu z ciepłą wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Krok 10
Wyjąć foremkę z kurczakiem i ułożyć na niej deskę (przyciskając kurczaka) i obciążyć. Zostawić tak do ostudzenia.
Krok 11
Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry.
Krok 12
Podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie.
Krok 13
Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i upiec.