Galantyna z kurczaka

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 4090
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

wywar z kurczaka

  • 1 kurczak
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0.25 selera
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku

farsz

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • tłuszcz do smażenia
  • 100 ml sherry
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kurczaka umyć, osuszyć, zdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć.

tłuszcz do smażenia,
100 ml sherry,
100 ml gęstej śmietany,
łyżka świeżych listków tymianku,
sól,
pieprz,

Krok 2

Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości.
Mięso z ud (około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania.

Krok 3

Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion.

Krok 4

Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W środku wątróbka musi być różowa. Pod koniec smażenia wlać sherry i zagotować.

Krok 5

Sos ze smażenia wątróbki, kawałki mięsa z ud, śmietanę, tymianek zmiksować. Doprawić solą i wedle uznania pieprzem.

Krok 6

Wątróbkę pokroić na kawałki.

Krok 7

Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza formę.

Krok 8

Odłożyć 4 łyżki farszu a resztę wymieszać oddzielnie z wątróbką a oddzielnie z kawałkami piersi. Skórę na dnie wysmarować połową farszu, ułożyć na nim połowę piersi, następnie wątróbkę, ponownie piersi. Następnie posmarować pozostałą częścią farszu i dokładnie przykryć skórą. Całość polać łyżką bulionu.

Krok 9

Foremkę z kurczakiem ustawić w naczyniu z ciepłą wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.

Krok 10

Wyjąć foremkę z kurczakiem i ułożyć na niej deskę (przyciskając kurczaka) i obciążyć. Zostawić tak do ostudzenia.

Krok 11

Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry.

Krok 12

Podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie.

Krok 13

Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i upiec.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×