Mule z dwoma sosami

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Tapas, które prezentuję Wam w tym poście jest naprawdę przepyszne. Wysokiej jakości składniki gwarantują sukces potrawie, co bez wątpienia stało się i tym razem. Mule z dwoma sosami to sposób na dobrą przystawkę.    
Obejrzane: 1001
Porcje: 2
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg muli
  • 50 g kaszy kukurydzianej
  • olej rzepakowy
  • sól w płatkach
  • 1 łyżka octu winnego
  • żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 5 łyżek oleju kukurydzianego
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 0.5 łyżeczki cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj sos chili. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, posiekaną natkę pietruszki, papryczkę chili i cukier. Zakryj folią spożywczą i odstaw. Przygotuj sos aioli. Do miseczki włóż żółtko (o pokojowej temperaturze), wlej ocet winny, dodaj posiekany czosnek, sól i pieprz. Wszystko ucieraj trzepaczką. Cały czas ucierając, dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, potem olej kukurydziany. Sos powinien zgęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku.

Krok 2

Wyszoruj mule pod zimną wodą. Wyrzuć wszystkie muszle nadłamane i takie, które się nie zamykają szybko po uderzeniu ich nieostrą częścią noża. Przełóż mule do dużego, głębokiego garnka i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia. Zamknij garnek pokrywką i gotuj mule około 3 - 4 minuty, potrząsając od czasu do czasu garnkiem. Wyrzuć muszle, które się nie otworzyły. Wyjmij mule z muszli. Wysyp kaszę kukurydzianą (polentę instant) do głębokiego talerza i obtocz nią dokładnie mule.

Krok 3

Rozgrzej olej rzepakowy we frytkownicy lub głębokim garnku. Smaż mule, aż nabiorą złoto - brązowej barwy. Przełóż na chwilę na ręcznik papierowy i podawaj jeszcze gorące, posypane płatkami soli La Sal Gallery. Jedz mule maczając je w przygotowanych sosach.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×