Grillowane cukinie z parmezanem i pomidorkami koktailowymi
Składniki
- 2 małe cukinie
- garść pomidorków koktajlowych
- płatki parmezanu lub innego twardego sera
- 1 łyżka oliwy z oliwek do skropienia dania
- sól według uznania
- pieprz według uznania
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię dobrze myjemy. Tniemy ją na bardzo cienkie plastry. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy. Na patelni układamy plastry cukinii i po ok 1 do 2 min (w zależności od grubości plastrów) przewracamy na drugą stronę.
Krok 2
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na połówki , ćwiartki lub plastry. Ser twardy ścinami na plastry, najłatwiej przy użyciu obieraczki do warzyw.
Krok 3
Gotową cukinię układamy na płaskim talerzu, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. (Wielbiciele bardziej kwaśnych smaków mogą wycisnąć świeżą cytrynę). Na wierzchu układamy pomidorki i płaty sera. Gotowe